Menu
0
Snel en vakkundig
Specialisten in huis
Premium producten
Alle service in eigen werkplaats

Ademautomaat service specialist

Automaten service

Een van onze specialisaties is het servicen van ademautomaten. Dit doen wij al vanaf het moment dat we de winkel openden en hebben hierin dus al bijna 20 jaar ervaring. Onze werkplaats [Link] beschikt ook over alle benodigde gereedschappen. Ieder merk en model ademautomaat is weer anders en zal ook anders geserviced moeten worden om goed te functioneren. We doen dit er niet nog even bij zoals sommige dealers, maar het is een echte specialisatie waarvoor we ook ruim voor zijn opgeleid en gecertificeerd door een reeks fabrikanten [link naar Over Ons]. Onderaan deze pagina wordt ons serviceproces uitgebreid beschreven.

Wij servicen o.a. automaten van Mares, Scubapro, Halcyon, Apeks, Ocean Reef, Tecline, Scubatec, Cressi, Tusa en Subgear. Neem contact [link] met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn voor het onderhouden van jouw ademautomaten!

Wat gebeurt er met uw automatenset tijdens een service beurt?

Ontvangst

Bij ontvangst van de ademautomaat bespreken we wat er aan werkzaamheden moet gebeuren en of er eventueel al problemen bekend zijn. Mochten er oude service rapporten beschikbaar zijn dan ontvangen we die graag.

Service beurt regulatorset

Inspectie

In onze werkplaats wordt de automatenset geïnspecteerd en worden indien nodig foto’s gemaakt om zeker te weten dat na de servicebeurt de slangen weer op de juiste plek worden gezet, want dit verschilt soms van duiker tot duiker.

Demontage

Nu worden alle slangen losgekoppeld van de eerste en de tweede trap. De slangen worden ontdaan van alle o-ringen en het ventiel wordt uit de inflatorslangen gehaald. De slangen worden gecontroleerd op uitdroging en beschadigingen. Vervolgens wordt de eerste trap gedemonteerd en alle onderdelen gesorteerd. Ditzelfde gebeurt ook met de tweede trap, back-up/octopus en de manometer of console. Alle onderdelen worden gecontroleerd op beschadiging of indicaties van een mogelijk defect. Extra aandacht gaat uit naar mondstukken, die willen nog wel eens scheurtjes vertonen die je pas ziet als je het materiaal iets oprekt. Bij beschadiging worden ze uiteraard vervangen.

Adem automatenset tijdens onderhoud in ultrasoon bad

Reinigen

De eerste reiniging gebeurt met de hand; middels een doek, borstel en Scotch brite worden de onderdelen schoongemaakt en ontdaan van vet. Sterk verontreinigde onderdelen kunnen we in een zeer krachtig ultrasoonbad gevuld met een sterk reinigingsmiddel nareinigen. Voordeel van het ultrasoonbad is dat de reiniging ook plaatsvindt op plaatsen waar je met een doek of borstel niet bij kunt, bijvoorbeeld de kleine kanaaltjes in een eerste trap. Gebruik van chemicaliën zoals Blue Gold zorgt ervoor dat koolwaterstoffen worden opgelost.

Spoelen en drogen

Het naspoelen met water is belangrijk, omdat de eerder gebruikte schoonmaakmiddelen vaak agressief, zuur of basisch zijn, maar ook wordt met het spoelen het losgeweekte vuil weggespoeld. Vervolgens worden alle onderdelen droog geblazen met schone, olievrije perslucht en op volgorde neergelegd ter voorbereiding op de montage. Ook wordt in dit deel van het proces ieder onderdeel nogmaals nauwkeurig gecontroleerd.

De juiste service kits

Bijna iedere automaat is anders, dus zijn er voor ieder merk, model, type en zelfs toepassing andere onderdelen en materialen nodig. Ga je je automatenset bijvoorbeeld gebruiken voor decompressie met Nitrox 50, dan moet deze in plaats van Nitril (ook wel NBR) o-ringen worden voorzien van Viton of EPDM o-ringen. Dit omdat Nitril o-ringen niet geschikt zijn voor gebruik met zuurstofpercentages hoger dan 40% en zelfs tot explosies kunnen leiden.

Een ‘gewone’ o-ring kent ook vele variabelen, zoals de diameter, snoerdikte, de hardheid (Shore) en het materiaal waarvan deze is gemaakt. Dus heb je een o-ring die op het oog hetzelfde lijkt, dan betekend dat nog niet dat deze te gebruiken is. Zo kan een te zachte o-ring in het hogedrukgedeelte van de eerste trap tot onveilige situaties leiden.

Het gebruik van de juiste serviceonderdelen is dus essentieel. Alle merken hebben daarom hun eigen service kits samengesteld voor hun gecertificeerde service technici om te voorkomen dat de verkeerde o-ringen, zittingen of membranen gebruikt worden. Bij Scuba Support gebruiken we uitsluitend originele service kits waarvan zeker is dat deze geschikt zijn voor de toepassing.

Zuurstof schoon maken van automatenset

De juiste smeermiddelen

Het is ook zaak om voor iedere toepassing de juiste smeermiddelen te gebruiken, want elk vet zijn positieve en negatieve eigenschappen. Zo is het gebruik van siliconenvet in een zuurstof automatenset zeer gevaarlijk en kan het resulteren in brand of explosies. Bij Scuba Support maken we voor zuurstofrijke toepassingen gebruik van Christolube als smeermiddel. Sommige smeermiddelen worden korrelig na verloop van tijd, of verweken (maken deze zacht) de o-ringen en die moet je dus vermijden. 

Montage:

Als alles schoon en gecontroleerd is, gaan we alle onderdelen in elkaar zetten met de officiële service kits. Meestal beginnend met de eerste trap, worden alle onderdelen zo nodig ingevet en gemonteerd. Belangrijke onderdelen worden -volgens richtlijn van de fabrikant- vervangen. Denk daarbij aan filters, zittingen en de belangrijkste o-ringen. De montage wordt gedaan aan de hand van de richtlijnen van dat betreffende merk/model.

Als de eerste trap gemonteerd is, worden de 2e trap, de octopus en de console gemonteerd aan de hand van de juiste tekeningen. Ook de slangen worden voorzien van nieuwe en ingevette o-ringen en de inflator slangen van een nieuw ventiel.

De slangen worden op de eerste trap aangesloten en de 2e trap en de octopus en console worden aangesloten.

Middendruk afstellen van de ademautomaat

 

De richtlijn mbt de levensduur van een automatenset is tussen de 10 en 15 jaar, voor slangen wordt onderscheid gemaakt tussen rubberen slangen Miflex slangen.
Rubberen slangen wordt door DAN aangeraden om iedere 10 jaar te vervangen en Miflex iedere 5 jaar.
Dit ivm uitdroging van rubber en eventuele kristalisatie van de binnenkant van de slang.
Dit moet door de gebruiker worden aangegeven voorafgaande aan de service, dit wordt dus meestal niet standaard gedaan bij een service beurt. Temeer omdat de leeftijd van slangen veelal niet is te bepalen door de technicus.
Uiteraard wordt een slang wel vervangen als hij zichtbaar slecht is of lekt, maar dit is vaak een momentopname. Een oude slang die nog goed oogt, kan het soms onverwacht toch begeven.

Afstellen en controleren:

De eerste trap wordt aangesloten op een gevulde duikfles en we beginnen met het afstellen van de middendruk van eerste trap. De middendruk is meestal rond de 9.5 bar maar kan verschillen per merk of type. Ook hier hanteren wij de officiële richtlijnen van de fabrikant. Als de middendruk goed is afgesteld en gecontroleerd is of hij stabiel blijft kunnen we de tweede trap en octopus gaan afstellen en daarbij ligt de focus op afstellen van de crack pressure en de ademweerstand.

Ademautomaat testen met Magnehelic en middendruk meter

Testen

Met een middendrukmeter testen we de complete automaat op stabiliteit en consistentie van de middendruk. De ademweerstand kunnen we controleren met een Magnehelic meter, een soort vacuüm/onderdruk meter. Ook doen we een vacuümtest om te testen we of een tweede trap geen valse lucht aanzuigt. Als laatste wordt de automatenset op druk onderwater gedompeld om te controleren dat er geen lekkages zijn.

Na het drogen is de automatenset gereed om te worden opgehaald. Op de bon vermelden we precies wat er is uitgevoerd, inclusief serienummers. Ook leveren wij er alle vervangen onderdelen bij in een zakje.

Onderhoud vlak voor de vakantie

Omdat we met het onderhoud vele bewegende onderdelen vervangen, zoals zittingen, is het na een servicebeurt aan te bevelen om eerst een aantal duiken met de automatenset te maken onder gecontroleerde omstandigheden voor je weer op reis gaat. Zittingen moeten soms een beetje op elkaar inwerken om goed af te dichten. Hoewel we hier rekening mee houden tijdens het afstellen, moet de automatenset soms na een aantal duiken worden bijgesteld. Dit komt niet vaak voor, maar het kan vervelend zijn als je net op vakantie bent en er geen of niet voldoende kennis aanwezig is om dat ter plaatse te doen. Daarom adviseren wij om na het onderhoud in ieder geval twee a drie keer gedoken te hebben, desnoods in het zwembad.

 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00