Bijna iedereen weet wel dat het belangrijk is om bij een nieuw masker zowel de binnen- als buitenkant met witte tandpasta licht te polijsten.

Tekst: Eddy van Vliet – Scuba Support

Alleen witte tandpasta werkt omdat hier polijstmiddel inzit. Door te polijsten poets je de siliconen aan de binnenkant eraf. Dit geldt puur als een masker nieuw is, heb je je masker al langer, dan heeft de tandpastamethode weinig effect. Een vlammetje eronder houden is ook een optie, maar de kans is wel groot dat je juist de siliconen aan de zijkant wegbrandt. Gebruik een aansteker; een waxinelichtje geeft veel roet.
Ook wordt speeksel gebruikt, maar dit is een minder hygiënische oplossing waardoor je bacteriën en algengroei krijgt in je masker.

Anti-fog

Het meest handige is om anti-fog te gebruiken, net voor je duik. Doe een druppeltje aan de binnenkant van het glas en smeer het uit, vul het masker met het water waarin je gaat duiken en leg je masker naast je neer. Adem zo min mogelijk door je neus wanneer je het masker opzet. Als je uitademt door je neus blaas je warme en vochtige lucht je masker in. Hierdoor beslaat het juist snel. Wanneer je duikt met een reserve masker zorg dan ook dat deze gebruiksklaar is en duik er eerst een paar keer mee. Zo weet je zeker dat je er wat aan hebt mocht je het masker onverhoopt moeten gebruiken.

 

Publicatie: DUIKEN

https://duiken.nl/hoe-voorkom-je-het-beslaan-van-je-duikmasker/